27. SEP 2020 • 20:19UDLAND

OVERBLIK: Strid om bjergregion i Kaukasus kan udløse krig

Krig om Nagorno-Karabakh kostede over 30.000 mennesker livet i begyndelsen af 1990erne.

En 32 år lang konflikt mellem Armenien og Aserbajsjan om enklaven Nagorno-Karabakh blussede søndag op igen med voldsomme kampe. Mindst 16 armenske soldater og syv civile meldes dræbt. Over 100 armenske soldater meldes såret.Få her et overblik over regionen og konflikten:

* Den omstridte bjergregion har overvejende en kristen armensk befolkning. Området på 4500 kvadratkilometer er omgivet af det overvejende muslimske Aserbajdsjan.

* En krig mellem Armenien og Aserbajsjan - to tidligere sovjetrepublikker - brød ud i 1988, da Karabakhs lokale regering ville tilslutte sig Armenien med udsigten til Sovjetunionens opløsning.* Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 eskalerede den væbnede konflikt. Over 30.000 var blevet dræbt, da der blev indgået en våbenhvile i 1994.* Nagorno-Karabkh havde derefter et delvist selvstyre beskyttet af etnisk-armenske styrker, men området var stadig en del af Aserbajsjan.

* Siden er konflikten fortsat med stærke spændinger og brud på våbenhvilen.* Kampene søndag er de værste siden 2016, hvor der blev udkæmpet en fire dage lang krig.

* Armenien er i militær alliance med Rusland, mens det olierige Aserbajdsjan støttes af Tyrkiet.

* Armenien, som har været kristent siden det 4. århundrede, blev rystet af massedemonstrationer i 2018, hvor den nuværende leder, premierminister Nikol Pasjinian, kom til magten med løfter om at nedkæmpe udbredt korruption og skabe mere demokrati.

* Aserbajdsjan har siden 1993 været ledet af et autoritært regime styret af en enkelt familie. Heydar Aliyev, tidligere KGB-officer, styrede landet med jernhånd frem til 2003, da han kort før sin død overgav magten til sin søn Ilham.

* Præsident Ilham Aliyev, der som sin far har knust enhver opposition, lovede søndag sejr over de armenske styrker.* Armenien er fjendtlig over for Tyrkiet som følge af tyrkiske soldaters massakrer på over 1,5 millioner armeniere i Det Osmanniske Rige under Den Første Verdenskrig. Armenien og 30 andre lande siger, at det var et folkedrab, hvilket Tyrkiet afviser./ritzau/AFP

Mest læste

DØGNETS MEST LÆSTE

UGENS MEST LÆSTE

MÅNEDENS MEST LÆSTE

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet