18. NOV 2019 • 09:42INDLAND/KRIMINAL

Skattejægere: Det handler om at finde danmarkshistorie

Sidste år udbetalte Nationalmuseet et rekordhøjt beløb for danefæfund til amatørarkæologer og detektorførere.

Selv om amatørarkæologerne fra Team Rainbow Power sidste år modtog over en million kroner for fundet af en skat, er det ikke pengene, der driver dem.

Det er eventyret, fortæller Marie Aagaard Larsen, der bor i Gram i Sønderjylland og til daglig arbejder som psykolog.Det er den bedste hobby, vi kan komme i tanke om, lyder det.- For mændene handler det meget om det tekniske arbejde med metaldetektorerne, og for mig handler det om de forskellige genstande, siger hun.- Men for os alle sammen handler det om at bidrage med vigtige puslespilsbrikker til vores danmarkshistorie.Sidste år udbetalte Nationalmuseet ifølge Kristeligt Dagblad et rekordhøjt beløb for danefæfund til amatørarkæologer og detektorførere.Næsten 7,7 millioner kroner blev der udbetalt. Det er et væsentligt højere beløb, end de 3,7 millioner kroner, der var budgetteret med.

En del af pengene blev givet til de tre danske amatørarkæologer fra Team Rainbow Power, der fik 1.066.000 kroner for fundet af Fæsted-skatten i 2016.

Det er ikke det vigtigste, påpeger Marie Aagaard Larsen.

- Vi har valgt at tage imod dem som tak for alle de timer, vi har ligget på knæ og gravet ude i felten, siger amatørarkæologen.

Teamet består af Poul Nørgaard Pedersen og ægteparret Marie Aagaard Larsen og Kristen Dreiøe.De lærte hinanden at kende i 2014, og siden har de brugt cirka 18 timer på deres hobby i de måneder, hvor markerne har været til det.- Hvis man regner min timeløn ud, kan det aldrig gå op. Så det er ikke derfor, man skal gøre det, siger Marie Aagaard Larsen.

Skatten rummer blandt andet over 840 gram rent guld i form af seks armbånd og en række meget velbevarede smykker og mønter.

Nationalmuseet begrunder den rekordhøje udbetaling med, at der også blev afsluttet rekordmange sager sidste år.

/ritzau/

SENESTE INDLAND/KRIMINAL

MESTE LÆST INDLAND/KRIMINAL (48 T)

Mest læste

DØGNETS MEST LÆSTE

UGENS MEST LÆSTE

MÅNEDENS MEST LÆSTE

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet