8. APR 2020 • 19:37ERHVERV/POLITIK

Milliardplan skal redde Norwegian

Flyselskabet foreslår blandt andet at konvertere gæld til aktier for at få adgang til hjælpepakke fra staten.

Det kriseramte luftfartsselskab Norwegian kommer nu med en række forslag, der skal hjælpe selskabet ud af dets pressede økonomiske situation.Det sker for at sikre, at flyselskabet kan leve op til den norske stats krav og dermed få adgang til statens hjælpepakke.Det skriver Norwegian i en pressemeddelelse og en indkaldelse til en ekstraordinær generalforsamling.

Norwegian ønsker blandt andet at konvertere gæld til aktier ved at indgå aftaler med långivere såsom leasingselskaber og andre kreditorer.Ifølge luftfartsselskabet vil gældskonverteringen og de nye aktier gøre det muligt for selskabet at få adgang til et milliardbeløb under den norske stats hjælpepakke.

Det vil sikre, at det udfordrede selskab kan stå imod den nuværende coronakrise.

Men ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, har Norwegian sat sig selv en meget svær opgave. For der er tale om en "mindre rekonstruktion", mens selskabet "styrtbløder".

- Det er ikke umuligt, men det er nok det værst tænkelige tidspunkt nogensinde at skulle ud at forsøge at skrabe penge sammen.

- Det er ikke nemt at få nogen långivere til ligefrem at slette lån og så få aktier i Norwegian i stedet for, siger han.Flyselskabet sikrede sig i slutningen af marts opbakning til at få den første del af den redningspakke for flysektoren, som den norske stat offentliggjorde for omkring tre uger siden.

Betingelsen for, at Norwegian kunne få den, var, at kommercielle aktører var villige til at stille garanti for ti procent af beløbet på 300 millioner norske kroner.

Denne gang kræver den norske stat, at flyselskabet skaffer et milliardbeløb for at kunne få del i hjælpepakken og dermed tre milliarder norske kroner i statsgaranti.

Jacob Pedersen vurderer, at den norske regering med kravene ønsker at sende et signal om, at man ikke vil give nogen "gratis middag" til et selskab, der også før coronakrisen var økonomisk presset, heriblandt Norwegians långivere eller aktionærer.

- Det er nogle ekstremt strenge krav, den norske regering har stillet op.

- Mange af de andre flyselskaber lever let op til de her krav, fordi de har penge på kistebunden. Det har Norwegian ikke. Og derfor er man altså i store vanskeligheder, siger han.

Aktieanalysechefen forudser på nuværende tidspunkt to scenarier, hvis det ikke lykkes Norwegian at gennemføre rekonstruktion. Enten poster den norske stat penge i flyselskabet og redder det. Og ellers går Norwegian konkurs.

Norwegian har indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling 4. maj, hvor selskabet vil have godkendt tiltagene./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste

DØGNETS MEST LÆSTE

UGENS MEST LÆSTE

MÅNEDENS MEST LÆSTE

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet